Μονοήμερο Προσκύνημα στην Τήνο

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ξεκινήσαμε στις 4.30 π.μ. για το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Τήνο για μονοήμερο προσκύνημα. Θα’ μασταν 55 άτομα. Το καράβι αναχώρησε 7.30 περίπου και τέσερεις ώρες μετά αντικρύσαμε το καμπαναριό της Μεγαλόχαρης. Από Λιβαδειά ήταν ακόμη 2 λεωφορεία για 2ήμερο προσκύνημα ενώ το καράβι ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Στο λιμάνι μας περίμενε τοπικό λεωφορείο όπου μας πήγε στην Μονή Κεχροβουνίου, της Κυρίας των Αγγέλων, την Αγία Πελαγία την Τηνία. Εκεί προσκυνήσαμε στο καθολικό και στο Ναό της Αγίας Πελαγίας, την Τιμία Κάρα της (το κεφάλι της Αγίας). Μετά από 30΄ αναχωρήσαμε για ένα μικρό οδοιπορικό στα κοντινά χωριά με προορισμό τον Βόλακα ή Βωλάξ.

“Βωλάξ

Πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο τοπίο-φαινόμενο, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφολογικό παράδοξο: Ανάμεσα σε άγονο έδαφος βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί(!) βράχοι. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνθέτει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη. Αυτή τη μοναδική εμπειρία αξίζει να τη ζήσετε από κοντά.

Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε τον παρακείμενο ομώνυμο οικισμό με τους λιγοστούς κατοίκους, που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά τους εργαστήρια και να ψωνίσετε καλάθι που θα σας φτιάξουν επί τόπου.

Στο χωριό ακόμα υπάρχει ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε στα καφενεία του χωριού.

Τέλος γυρνόντας νότια καταλήξαμε στην Μεγαλόχαρη όπου παρακολουθήσαμε την Ιερά Παράκληση που τέλεσε ο π. Ανάργυρος εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Λειβαδιάς, με τον π. Νικόλαο και ιεροψάλτη εκτός των Τηνίων, του κ. Καλομοίρη του δεξιού μας ψάλτη. Όση ώρα ήταν η αναμονή για την προσκύνηση τόση ώρα διήρκησε και η Παράκληση. Αμέσως μετά οι προσκυνητές είχαν ελεύθερο πρόγραμμα και στις 6 μ.μ. αναχωρήσαμε για Ραφήνα.

Ο καιρός ήταν πολύ ευχάριστος , στην επιστροφή το καράβι κούνησε ελάχιστα ίσα να μας θυμίσει ότι ο προορισμός μας ήταν στη νησιωτική Ελλάδα. Στις 12.30 π.μ. ήμασταν Λειβαδιά.

Ευχόμαστε, οι ευλογίες της Παναγίας μας να συνοδεύουν τους προσκυνητές και τους οικείους τους και ελπίζουμε να ευχαριστήθηκαν όσοι μας συνόδευσαν σ’ αυτή την εκδρομή.

ο εφημέριος π. Νικόλαος

Υ.Γ. Δυστυχώς δεν τραβήξαμε καμιά φωτογραφία. Γι ‘ αυτό δειλά δειλά προγραμματίζουμε την τριήμερη εκδρομή 29-31 Ιανουαρίου στην Τήνο, στα “Φαναράκια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *